Uncategorized

Het kwartje

Heb je voor of n.a.v. de blog, suggestie, aanvullingen, emoties, etc. dan hoor ik dat graag.

Blog vrijdag 23 februari 2018

In mijn vorige blog heb ik aangestipt, dat het niet jezelf kunnen zijn heel slecht voor je gezondheid en je zelfbeeld is. Vandaag schreef ik bij iemand een reactie op Facebook, naar aanleiding van een stukje over hoe je leven kan lopen wanneer je kiest voor wat goed is voor jouw ziel. Het zette me aan het denken, herinneren en associëren.

Vroeger stonden ze al overal, die verleidelijke automaten waar je voor 25 cent (een kwartje voor de hele jonge lezers) een verrassing uit kon halen. Ik kon daar dus heel lang voor staan staren, met mijn kwartje in mijn van de spanning lichtelijk te vast dichtgeknepen zwetende knuistje. Want wat wanneer je het kostbare kwartje erin doet en er komt precies die ene uit die je niet wilt hebben?! Je kan nl. net niet zien welke van de varianten voor het uitgifte vakje ligt. En je kan het er natuurlijk maar één keer indoen, dat is het, daar moet je het mee doen. Soms stond ik zo lang te twijfelen en te fantaseren wat het allemaal al dan niet voor geweldigs zou zijn wat er uit kon komen, dat er wel eens iemand mij voor ging. Ja, je raadt het al, die haalde dan precies die ene eruit waar ik mijn zinnen op had gezet. Maar wanneer ik een andere keer snel besloot om mijn kwartje erin te gooien, was het nog geen garantie dat het wel lukte. En dan heb ik het nog niet over het feit dat je de winkel in moest om te vragen om hulp wanneer de machine was vastgelopen op jouw kwartje. Overigens was er wel een keer een aardige winkeleigenaar, die mijn teleurstelling en melden van de defecte automaat beloonde met precies dat item wat ik graag uit de automaat wilde hebben. Je kon natuurlijk ook gewoon de snoepwinkel in lopen en voor die 25 cent een snoepje uitkiezen in de winkel, maar als klein meisje al had het onberekenbare een geweldige aantrekkingskracht. En gaf het mij voor heel veel meer, voeding aan mijn fantasie.

Het niet meer bestaande kwartje leeft nog voort in het spreekwoord: ‘Het kwartje is gevallen.’ Wat betekent: hij/zij heeft het begrepen. Maar soms heb je mensen waarvan je gewoon weet dat het spreekwoordelijke ingeworpen kwartje niet aan gaat komen, omdat het bijvoorbeeld halverwege vast is komen te zitten. Dat is jammer, maar wanneer de noodzaak om de boel weer gangbaar te maken niet wordt gezien, is er niets wat je daaraan kunt doen. Je bent tenslotte niet de winkeleigenaar en iedereen heeft zijn eigen keuzes in het leven te maken. Mijn keuze is om zo nu en dan te rammelen of ik zelf nog kwartjes heb hangen en om open te blijven staan voor nieuwe inworpen.

Hartelijke groet van Irma Kuitert-van Schie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *